Zablude o kontracepciji i menstruacijskom ciklusu

Danas su dostupne metode kontracepcije koje su iznimno djelotvorne u sprječavanju trudnoće. Raširene su i mnoge pogrešne informacije o tome kako funkcionira reproduktivni sustav, kako koristiti metode kontracepcije, ali i o nekim metodama koje jednostavno nisu djelotvorne.

U nastavku je navedeno nekoliko uobičajenih zabluda o menstruacijskom ciklusu, spolnom odnosu i kontracepciji. Kliknite na svaku zabludu kako biste otkrili je li točna ili pogrešna.

 • Ovulacija se događa u sredini ciklusa oko 14. dana
  Answer
  Answer
  POGREŠNO Answer

  Vrijeme ovulacije je vrlo nepredvidljivo.1 Samo 12 % žena ovulira 14. dana ciklusa.1 Ovulacija se može dogoditi bilo kada između 11. i 21. dana ako je ciklus redovit, a do 28. dana ako je ciklus neredovit.1 Vrijeme ovulacije također se može razlikovati u svakom pojedinom ciklusu zbog čega je nemoguće znati kada će nastupiti.1 To znači da gotovo svakog dana ciklusa postoji rizik od trudnoće.

 • Ako je moj ciklus redovit, ovulacija će se uvijek dogoditi u sredini ciklusa
  Answer
  Answer
  POGREŠNO Answer

  Vrijeme ovulacije je nepredvidljivo i razlikuje se u pojedinim ciklusima čak i ako je vaš menstruacijski ciklus redovit.1

 • Postoje redoviti ciklusi
  Answer
  Answer
  POGREŠNO Answer

  Većina žena nema redovitu mjesečnicu kao što se to smatra. Mjesečnica može biti redovita u nizu ciklusa, ali tada može nastupiti mnogo kraći ili dulji ciklus. Žena nikada unaprijed ne zna hoće li njezin trenutni ciklus biti dulji ili kraći od uobičajenog. Kada koristite hormonalne kontracepcijske tablete, vaši ciklusi su redoviti (pod uvjetom da ih uzimate pravilno).

 • Ne mogu zatrudnjeti na početku ili na kraju mojeg ciklusa
  Answer
  Answer
  POGREŠNO Answer

  Vrijeme ovulacije je nepredvidljivo i sperma može preživjeti do 5 dana u jajovodima1,2 pa rizik od trudnoće nakon nezaštićenog spolnog odnosa postoji gotovo svakog dana ciklusa.1

 • Trudnoća počinje odmah nakon nezaštićenog spolnog odnosa
  Answer
  Answer
  POGREŠNO Answer

  Trudnoća ne započinje odmah nakon nezaštićenog spolnog odnosa. Trudnoća započinje kada se oplođena jajna stanica usadi u maternicu,3 što se obično događa 6 do 12 dana nakon oplodnje.4 To znači da niste trudni najmanje do 6. dana nakon nezaštićenog spolnog odnosa.

 • Nezaštićeni spolni odnos događa se iznimno rijetko
  Answer
  Answer
  POGREŠNO Answer

  Ako ste imali nezaštićeni spolni odnos i ne želite ostati trudni, možda ćete biti ljuti na sebe jer niste dovoljno pazili. Ali ne budite prestrogi prema sebi – niste usamljeni.  Mnoge žene (približno 30 %) imale su nezaštićeni spolni odnos barem jednom u razdoblju unatrag godinu dana.5 To ne znači da ne biste trebali primjenjivati učinkovite kontracepcijske mjere, ali nezgode se događaju i ne mislite da ste jedina kojoj se to dogodilo.

 • Ne mogu zatrudnjeti dok god imam spolni odnos izvan mojih plodnih dana
  Answer
  Answer
  TOČNO Answer

  To je očito točno, međutim ne možete sa sigurnošću izračunati kada će nastupiti vaši plodni dani jer je vrijeme ovulacije promjenljivo i nepredvidljivo.1 Ako mislite da vaši plodni dani uvijek nastupaju oko 14. dana vašeg ciklusa, to nije točno – vaše plodno vrijeme može nastupiti ranije ili kasnije. Ako želite spriječiti trudnoću, zaštitite se kod spolnog odnosa u bilo kojem trenutku tijekom vašeg ciklusa.

 • Dojim pa stoga ne mogu zatrudnjeti
  Answer
  Answer
  POGREŠNO Answer

  Iako se dojenjem obično odgađa ovulacija, to se ne može smatrati nikakvim jamstvom. Ovulacija se može pojaviti i kada žena doji. Ako dojite, trebali biste po mogućnosti koristiti kondome želite li izbjeći trudnoću.

 • Do trudnoće ne može doći ako žena ne postigne orgazam
  Answer
  Answer
  POGREŠNO Answer

  Oplodnja se događa kada se sperma muškarca spoji s jajnom stanicom žene.6 Dok muškarac mora ejakulirati kako bi oslobodio spermu, žena ne mora postići orgazam kako bi se oslobodilo jajašce. Žena u reproduktivnom razdoblju oslobađa jajašce svaki mjesec kao dio svojeg redovitog menstruacijskog ciklusa. To se događa neovisno o tome postigne li žena orgazam ili ne.

 • Ne trebam kontracepciju jer imamo spolni odnos samo tijekom „sigurnog” razdoblja. Plodni ste samo jedan dan u mjesecu
  Answer
  Answer
  POGREŠNO Answer

  Tijekom prosječnog menstruacijskog ciklusa žene postoji šest dana kada spolni odnos može izazvati trudnoću: pet dana prije oslobađanja jajašca (ovulacija) i jedan dan tijekom kojeg dolazi do oslobađanja jajašca. Vrijeme ovulacije može se također razlikovati u pojedinom ciklusu.1 Stoga gotovo nije moguće točno pogoditi vrijeme ovulacije. To znači da rizik od zatrudnjenja kod nezaštićenog spolnog odnosa postoji gotovo svakog dana vašeg ciklusa.

 • Neću zatrudnjeti ako imamo spolni odnos u stojećem položaju ili kada je žena na muškarcu
  Answer
  Answer
  POGREŠNO Answer

  Neki smatraju da spolni odnos u određenim pozama, primjerice u stojećem položaju, uzrokuje izlazak sperme iz ženine rodnice. Međutim, poze tijekom spolnog odnosa ne utječu na to hoće li doći do oplodnje. Kada muškarac ejakulira, sperma ostaje duboko unutar rodnice. Sperma će se početi kretati prema gore kroz vrat maternice odmah nakon ejakulacije.

 • Neću zatrudnjeti ako moj partner izvadi penis prije ejakulacije
  Answer
  Answer
  POGREŠNO Answer

  Izvlačenje penisa prije ejakulacije nije potpuno sigurna metoda kontracepcije.7 Tekućina koju izlučuje muškarac prije ejakulacije već može sadržavati spermu. Također se može dogoditi da muškarac ne izvuče pravodobno penis.

 • Neću zatrudnjeti jer je ovo moj prvi spolni odnos
  Answer
  Answer
  POGREŠNO Answer

  Žena može zatrudnjeti kada god dođe do ovulacije, čak i ako nikada prije nije imala spolni odnos.

 • Neću zatrudnjeti ako se istuširam, okupam ili uriniram odmah nakon spolnog odnosa
  Answer
  Answer
  POGREŠNO Answer

  Pranje ili tuširanje nakon spolnog odnosa neće zaustaviti spermu koja je već ušla u vrat maternice.

Referenca

1. Wilcox AJ et al. BMJ 2000; 321: 1259-62.

2. Pallone S and Bergus G. J Am Board Fam Med 2009; 22: 147–157.

3. Gold RB. The Guttmacher Report on Public Policy 2005. Available at http://www.guttmacher.org/pubs/tgr/08/2/gr080207.pdf. Accessed June 2013.

4. Wilcox AJ et al. NEJM 1999; 340(23): 1796-1799.

5. HRA Pharma Report. Women and emergency contraception in 2012.  A European Survey.

6. Royal College of Obstetricians and Gynaecologists website. Medical terms explained. Available at http://www.rcog.org.uk/womens-health/patient-information/medical-terms-explained. Last accessed September 2013

7. Trussell J. Contraception 2011; 83: 397-404.